Ervaringen en gevolgen van een hersenbloeding

‘Ze zeggen dat ik sinds de hersenbloeding zo veranderd ben, ik vind dat juist van hen’.

Naar Professionals in NAH

Hersenbloeding gevolgen

De gevolgen van een hersenbloeding zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de hersenbloeding heeft plaats gevonden.

Voorbeelden gevolgen hersenbloeding

Een hersenbloeding kan onder andere lichamelijke, psychische en cognitieve gevolgen hebben. Ook kunnen er gedragsveranderingen optreden.

Lichamelijke gevolgen hersenbloeding

Voorbeelden van lichamelijke gevolgen van een hersenbloeding zijn verlammingen, of verminderde motoriek in armen en/of benen. Ook kunnen er problemen zijn ontstaan bij het praten omdat het begrip van woorden is verdwenen, of de mogelijkheid tot praten is aangetast.

Psychische gevolgen hersenbloeding

Psychische gevolgen van een hersenbloeding kunnen bestaan uit gevolgen die direct door het hersenletsel zijn veroorzaakt, zoals gevoelens van onzekerheid omdat niets meer vanzelf gaat en over elke handeling moet worden nagedacht. Ook kunnen deze gevolgen bestaan uit gevoelens van machteloosheid, verdriet en woede en angst voor de toekomst.

Cognitieve gevolgen hersenbloeding

Voorbeelden van cognitieve gevolgen van een hersenbloeding zijn geheugen-, concentratie- en aandachtsproblemen. Ineens vergeet u dingen en kunt u zich met moeite voor een korte tijd concentreren. Ook problemen met plannen en ruimtelijk inzicht kunnen voorkomen, bijvoorbeeld de weg naar huis vinden. Prikkelgevoeligheid is een veelvoorkomend gevolg, waarbij bijvoorbeeld geluiden en licht moeilijk te verdragen zijn.

Gedragsveranderingen hersenbloeding

Voorbeelden van gedragsveranderingen na een hersenbloeding zijn:
Iemand kan bot en ongenuanceerd worden, of niet langer interesse hebben in zaken die hij of zij vroeger graag deed. Het is moeilijk om met deze veranderingen om te gaan en deze kunnen voor problemen op relationeel gebied zorgen. 

Na een hersenbloeding

Na een hersenbloeding volgt vrijwel altijd een ziekenhuisopname en een revalidatieperiode. Daarna volgt de thuiskomst, waarbij het heel spannend is hoe dit zal gaan. Hoe is het om de draad van het gewone leven weer op te pakken? Is het mogelijk om weer aan het arbeidsproces deel te nemen? En als dat kan, voor welk deel? Op sommige vragen is niet direct een antwoord voorhanden.

Professionals in NAH biedt begeleiding bij het zo goed mogelijk omgaan met deze verdrietige en moeilijke gevolgen van hersenletsel. Dit doen we door begeleiding te bieden in de thuissituatie maar ook door bijvoorbeeld partnerdagen voor naasten te organiseren. Ook kan Professionals in NAH begeleiding bieden naar werk.

NAH Werktraject: terugkeer naar het werk

Hoe is het om de draad van het gewone leven weer op te pakken? Is het mogelijk om weer aan het arbeidsproces deel te nemen? En als dat kan, voor welk deel? Op sommige vragen is niet direct een antwoord voorhanden. Professionals in NAH kan begeleiding bieden bij het omgaan met de gevolgen voor de situatie thuis en bij de reintegratie naar werk. Lees hier meer over NAH Werktraject.

 

Over deze website

Wij willen de bezoekers van deze website uitleg geven over:

  • Symptomen hersenbloeding, kenmerken hersenbloeding, oorzaak hersenbloeding
  • Gevolgen hersenbloeding
  • Behandeling hersenbloeding
  • Ervaringen van mensen

Deze website is een initiatief van Professionals in NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Professionals in NAH is een organisatie die begeleiding biedt aan mensen met NAH.

Blijf op de hoogte

Volg Professionals in NAH op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom Niet Aangeboren Hersenletsel.

Volg ons op Facebook

Brochures Professionals in NAH

 

Bel voor meer informatie 0573-442646 of stuur een e-mail